BORSADA YENİ DÖNEM 1 EKİM’DE BAŞLIYOR
Borsa İstanbul, 1 Ekim-31 Aralık 2026 döneminde geçerli olacak BIST 30, BIST 50, BIST 100 ve diğer pay endekslerindeki dönemsel değişiklikleri açıkladı.
Borsa İstanbul’un resmi duyurusuna göre yeni listeler 1 Ekim 2026 itibarıyla yürürlüğe girecek.
Revizyon kapsamında BIST 30’da 1, BIST 50’de 6 ve BIST 100’de 27 şirketin endeks kapsamı değişti.
27 ŞİRKET BIST 100’DEN ÇIKTI
BIST 100’den çıkarılan şirketler arasında Destek Finans Faktoring, Katılımevim, Efor Yatırım, Mia Teknoloji, Pasifik Eurasia, Pasifik Teknoloji, Reeder Teknoloji, Şekerbank ve Galatasaray Sportif gibi şirketler bulunuyor.
Yeni dönemde BIST 100’e Anadolu Grubu Holding, Ahlatcı Doğal Gaz, Akçansa, Akfen Yenilenebilir Enerji, Aygaz, Eczacıbaşı Yatırım, Ege Endüstri, Ege Gübre, Karsan, Kocaer Çelik, Kordsa, TAB Gıda ve Türk Traktör gibi şirketler dahil edildi.
ÖNE ÇIKAN DEĞİŞİKLİKLER
BIST 30: 1 şirket değişti
BIST 50: 6 şirket değişti
BIST 100: 27 şirket değişti
BIST 30’da Destek Finans Faktoring’in yerine TR Anadolu Metal Madencilik dahil edildi.
PAZAR KRİTERLERİ DE DEĞİŞTİ
Endeks değişikliklerinin yanı sıra Borsa İstanbul’da pazar kriterlerinde de düzenlemeye gidildi.
Yeni düzenlemeyle Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar için uygulanan halka arz edilen payların asgari piyasa değeri kriterleri yükseltildi. Ayrıca pazar hesaplamalarında volatilite kriteri de devreye alındı.
YENİ PİYASA DEĞERİ SINIRLARI
Yıldız Pazar: 4 milyar TL
Ana Pazar: 1 milyar TL
Alt Pazar: 400 milyon TL
Borsa İstanbul’un 21 Eylül tarihli duyurusunda, 1 Ekim’den itibaren Yıldız Pazar, Ana Pazar ve Alt Pazar’da işlem görecek payların dağılımının ayrıca yayımlandığı belirtildi.
1,3 TRİLYON TL'LİK PİYASA DEĞERİ
BIST 100’den çıkarılan 27 şirketin toplam piyasa değerinin yaklaşık 1,3 trilyon TL seviyesinde olduğu hesaplandı.
Ancak bu rakamın Borsa İstanbul’dan gerçekleşmiş bir nakit çıkışı anlamına gelmediği, endeks dışında kalan şirketlerin toplam piyasa değerini ifade ettiği belirtilmeli.
BORSADA EN KAPSAMLI REVİZYONLARDAN BİRİ
Borsa İstanbul’daki yeni düzenlemeler, endekslerdeki şirket dağılımını önemli ölçüde değiştirdi.
Yeni endeks bileşimi 1 Ekim-31 Aralık 2026 döneminde uygulanacak. Borsa İstanbul, değişiklikleri piyasa değeri ağırlıklı pay endeksleri metodolojisi kapsamında gerçekleştirdi.

Yorum Yazın