Türkiye'nin uydu yayıncılığı altyapısında önemli bir değişiklik için geri sayım başladı. 2008 yılında hizmete alınan Türksat 3A'nın teknolojik ömrünün sonuna yaklaşması nedeniyle televizyon ve radyo yayınları, aynı yörünge konumunda bulunan daha yüksek kapasiteli yeni nesil uydulara taşınacak.
Geçiş 15 Ağustos gecesi yapılacak
Yayın aktarımı, 15 Ağustos'u 16 Ağustos 2026'ya bağlayan gece gerçekleştirilecek. Bu süreçle birlikte Türksat 3A üzerinden yapılan SD yayınların sona erdirilmesi planlanıyor.
Yeni uydu altyapısının daha yüksek kapasite sunmasıyla yayın kalitesinin artırılması ve yayın kesintilerinin azaltılması hedefleniyor.
15 Ağustos'u 16 Ağustos'a bağlayan gece televizyon ve radyo yayınlarında uydu geçişi gerçekleştirilecek.
D-Smart abonelerinin işlem yapmasına gerek olmayacak
D-Smart tarafından yapılan değerlendirmeye göre, platform aboneleri geçiş sırasında anten ayarı, kanal taraması veya cihaz güncellemesi yapmak zorunda kalmayacak.
D-Smart kullanıcılarının mevcut cihaz ve anten sistemleri üzerinden yayınları izlemeye devam etmesi planlanıyor.
Diğer uydu kullanıcıları dikkat
Türkiye genelinde D-Smart dışındaki uydu kullanıcılarının ise cihazlarının TKGS uyumluluğunu kontrol etmeleri gerekiyor.
İzleyicilerin, geçiş süreciyle ilgili Türksat tarafından yapılacak resmi duyuruları takip etmesi önem taşıyor.
Görüntü kalitesi artacak
Yeni nesil uydu altyapısının daha yüksek kapasite sağlamasıyla televizyon yayınlarında görüntü kalitesinin yükselmesi bekleniyor.
Özellikle 4K ve Ultra HD yayın yapan kanal sayısının artması hedeflenirken, daha güçlü altyapının hava koşullarına bağlı yayın kesintilerinin azaltılmasına da katkı sağlaması öngörülüyor.
YENİ DÖNEMDE NELER DEĞİŞECEK?
• SD yayınlar sona erecek.
• Daha yüksek görüntü kalitesine geçilecek.
• 4K ve Ultra HD yayınların yaygınlaşması hedeflenecek.
• Yayın kesintilerinin azaltılması amaçlanıyor.
• Türk televizyon yayınlarının daha geniş coğrafyalara ulaşması bekleniyor.
Türk televizyonları daha geniş coğrafyaya ulaşacak
Yeni uyduların daha geniş kapsama alanına sahip olması, Türkiye'deki televizyon yayınlarının yurt dışında daha fazla ülkeye ulaştırılmasına da imkan sağlayacak.
Kapasite artışıyla birlikte yayıncı kuruluşların daha yüksek kaliteli içerik sunabilmesinin önünün açılması bekleniyor.
Türksat 3A'dan yeni nesil uydulara geçiş için belirlenen tarih 15 Ağustos'u 16 Ağustos'a bağlayan gece. D-Smart abonelerinin işlem yapmasına gerek bulunmazken, diğer uydu kullanıcılarının cihazlarının TKGS uyumluluğunu kontrol etmesi gerekiyor.

Yorum Yazın