Fransa Eğitim Bakanı Edouard Geffray, eylemler sırasında 24’ten fazla okulun ateşe verildiğini, zarar gören yaklaşık 500 lisede yarın eğitimin kısmen veya tamamen durdurulacağını açıkladı.
Şiddet olayları nedeniyle okullar kapatılıyor
Bakan Geffray, katıldığı televizyon ve radyo programlarında protestoların geldiği noktaya ilişkin bilgi verdi. Eylemler sırasında çok sayıda okulun zarar gördüğünü belirten Geffray, güvenlik koşullarının yeniden sağlanmasının öncelik olduğunu vurguladı.
Hasar gören okulların bir bölümünde eğitime geçici olarak ara verilecek. Bazı eğitim kurumlarında ise güvenlik koşullarına bağlı olarak kapanmanın daha uzun sürmesi gündeme gelebilecek.
╭─ Rakamlarla Fransa’daki Eylemler ─╮
24+ okul ateşe verildi.
500 civarı okulda eğitime ara verilmesi planlanıyor.
78 eğitim görevlisinin yaralandığı açıklandı.
800 civarı okul protestolardan doğrudan etkilendi.
╰────────────────────────────────────╯
78 eğitim görevlisi yaralandı
Eylemler sırasında eğitim çalışanlarının da zarar gördüğü bildirildi. Geffray, olaylarda 78 eğitim görevlisinin yaralandığını açıkladı.
Bakan, öğrencilerin ve öğretmenlerin güvenliğinin sağlanamadığı durumlarda okulların kapalı tutulacağını belirterek, eğitim faaliyetlerinin yeniden başlaması için gerekli huzur ortamının oluşturulması gerektiğini ifade etti.
Protestolar Paris’ten ülke geneline yayıldı
Eylemler 17 Eylül’de Paris ve çevresinde eğitim koşullarına yönelik protestolarla başladı. Daha sonra farklı kentlerdeki okullara yayılan gösteriler ülke genelinde geniş çaplı bir protesto dalgasına dönüştü.
Süreç boyunca eğitim çalışanlarının da aralarında bulunduğu yaklaşık 200 kişinin yaralandığı aktarıldı. Protestolarda taşkınlık yaptığı belirtilen 5 binden fazla kişi hakkında adli ve idari işlem uygulandığı bildirildi.
╭─ EYLEMLERİN ARKA PLANI ─╮
Protestoların temelinde öğrencilerin eğitim koşullarının iyileştirilmesi ve okullardaki personel sayısının artırılması talepleri bulunuyor. Eylemlerin bazı bölgelerde şiddet olaylarına dönüşmesiyle birlikte güvenlik konusu da gündemin önemli başlıklarından biri haline geldi.
╰──────────────────────────╯
Eğitime dönüş güvenlik koşullarına bağlı
Fransa’da yarın yaklaşık 500 okulda eğitime kısmen veya tamamen ara verilmesi bekleniyor. Yetkililer, okulların yeniden açılması konusunda güvenlik şartlarını esas alacak.
Protestoların nasıl seyredeceği ve eğitime ara verilen okullarda normal düzene ne zaman dönüleceği ise önümüzdeki günlerde netleşecek.

Yorum Yazın