Diyarbakır’da merkez Bağlar, Sur ve Yenişehir ilçesine bağlı 7 mahallede kadın muhtarlar, vatandaşların her sorununa yetişmeye çalışıyor. Bir yandan da ev hanımı olan kadınlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle tüm kadınlara mesaj yolladı.
Merkez Yenişehir ilçesi Yolaltı Mahallesi’nde Suzan Altıntaş, Kooperatifler Mahallesi’nde Fatima Kantar, Şehitlik Mahallesi’nde Sadiye Sebat, Bağlar ilçesi Şeyhşamil Mahallesi’nde Çiçek Gözen, Körhat Mahallesi’nde Dilek Dere, Muradiye Mahallesi’nde Dilek Demir ve Sur ilçesinin Lalebey Mahallesi’nde Şener Çelik, Mahalli İdareler Genel Seçiminde muhtarlık yarışına girdi. 2014 ve öncesinde tek kadın muhtarın görev yaptığı kent merkezinde, bu seçimde 7 mahallede mührü kadın muhtarlar devraldı. Kadın muhtarlar, görev süreleri boyunca vatandaşların her sorununa yetişmeye çalışıyor. Kadın muhtarlar 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle tüm kadınlara mesaj gönderdi. Muhtarlar sayılarının çoğalmasını isterken, kadın cinayetlerinin son bulmasını temenni etti.
"Kadın için zor olan bir şey yok"
5 çocuk annesi olan Şehitlik Mahallesi Muhtarı Sadiye Sebat, 2 yıldır Yenişehir ilçesinin en kalabalık mahalle muhtarı olduğunu aktardı. Sebat, "Bir kadın için zor olan bir şey yok aslında. Yapmak istersen her şeyi kolaylaştırabiliyorsun. 5 çocuğuma bakıyorum, eşime bakıyorum, evime bakıyorum, vatandaşlarla ilgileniyorum, her şeye koşuyorum. Tabii yani yorucu da olabiliyor bazen ama isteyip de yapamadığımız şey yok. Her şeyin hakkından geliyoruz. Hizmet olsun, kadınlarla ilgili sorunlarımız olsun, aile sorunları olsun, birçok problemi birlikte çözüyoruz kadınlarla. Kadınların her zaman, her daim kendi ayaklarının üzerinde durması gerektir. Kadınların yapmak isteyip de başaramayacakları şey olmaz. Ben de ilk önce tereddüt içindeydim, korkuyordum, yapabilir miyim, baş edebilir miyim diye. Gerçekten bir işin içine girmeyene kadar hiçbir çözüm bulamazsın. Kadınlar da cumhurbaşkanı olabilir, milletvekili olabilir, öğretmen olabilir. Hatta muhtar olurken karşı çıkanlar oldu. ’Kadından muhtar mı olunur. Git evinde otur, çocuklarına bak’ diyenler oldu. Ama bu aileler kızlarını okuturken öğretmen, mühendis, doktor yaparken sonuçta o da bir kadın. En çok da kadınlar zaten muhtarın yanına gelir, sorunlarını dile getirirler. Kadınlar rahatlıkla derdini anlatırlar. Yani yüzde 90 kadın gelir yanıma, yüzde 10 erkek gelir sıkıntısını anlatır. Ve çok şükür elimizden gelen her şeyi de onlarla birlikte çözmeye çalışıyoruz" dedi.
"Her iş zor, önemli olan zoru başarmak"
4 çocuk annesi olan Şeyhşamil Mahalle Muhtarı Çiçek Gözen ise her işin zorluğunun olduğunu dile getirdi. Gözen, "Önemli olan zorluğu başarmak. İyi gidiyor çalışmamız. Benim de 4 çocuğum var, ayrıca ev hanımıyım. Hem de muhtarlıktaki görevim, mahallenin sorunları. Mesela bizim mahallede depremden dolayı çok yıkımlar oldu. Sorunlar çok vardı. Yani gece gündüz durmadan, çalıştık, çabaladık. Bitti yani sorunların çoğu. Evin işi, yemektir, çocuklardır. Kolay değil ama biz başarıyoruz yani. Kadın için çok zor oluyor. Mesela hem ev hem iş hem görev. Zorluk çok ama yine de elimizden geleni yapıyoruz. Erkek muhtar arkadaşlarımıza haksızlık olmasın ama onlardan daha çok çabalıyoruz. İnsanlarla, sorunlarla her yönüyle ilgileniyoruz. İnşallah kadınlar ölmesin diyoruz ama maalesef her güne bir kadın cinayetiyle uyanıyoruz. Bu bizi çok etkiliyor, üzüyor. İnşallah bitsin artık. Kadınlar çiçektir, kadınlar vefakardır, annedirler" şeklinde konuştu.
Yolaltı Mahallesi Muhtarı Suzan Altıntaş ise, "8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde keşke hep mutlu olsak, hep gülsek ama bir sürü kadın cinayeti oluyor, çocuk cinayetleri oluyor. Biz bunların ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Bir an önce caydırıcı cezaların verilmesini istiyorum. Birinci önceliğimiz, birinci şeyimiz bu olmalı. Kadınlar hep gülmeli. Kadınlar olarak sürekli acı çekiyoruz. Neden çekiyoruz, ben kadınların acı çekmesini, onların üzülmesini istemiyorum, dayanamıyorum. Bir annenin gözyaşına dayanamıyorum. Kadın muhtarların mutlaka olması gerekiyor çünkü kadın muhtarlar daha özverili. Daha çok işleriyle ilgileniyorlar. Tabii erkek arkadaşlarımıza da haksızlık etmeyelim, onlar da çalışıyor ama kadınlar biraz daha üstünde duruyor, daha çok inceliyor. Biz toplam Diyarbakır merkezde 7 tane kadın muhtarız. İnşallah gelecek seçimde 100 muhtar oluruz, belki daha üstü. Kendi aramızda toplanıyoruz aslında ama bu aralar yoğunluktan dolayı fazla bir araya gelemiyoruz. Biz yediyiz, hepimiz biriz. İnşallah yüz oluruz, yine bir oluruz" ifadelerine yer verdi.





Yorum Yazın